Autentificare:
Parola:

Primii paşi spre un nou început

Meniu site
Calendar
«  Aprilie 2013  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Sondajul nostru
Ai reusit sa treci peste evenimentul traumatic?
Total răspunsuri: 12
Mini-chat
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Blog

Principală » 2013 » Aprilie » 20 » Perseverenţă şi răbdare
7:26 PM
Perseverenţă şi răbdare
       Ai reuşit pâna acum. Poti reuşi şi în continuare. Răbdare şi perseverenţă.

       În ultima perioadă cuvintele de mai sus mi-au răsunat în minte de câteva sute de ori. Şi nu exagerez când  ma opresc la o cifră aşa mare. Media lor pe zi se rezumă în jurul valorii de 10. Poate e mult, poate e puţin,  poate că am exagerat. Dar fac acest exerciţiu zilnic pentru a reuşi să fac faţă momentelor mai dificile,  ce mi se ivesc în decursul unei zile. Inspir şi expir adânc preţ de câteva clipe şi  las ca relaxarea  să îmi cuprindă întreaga fiinţă. Nu e suficient doar să o spui în gând sau cu voce tare şi gata.Trebuie să şi crezi în ea. Să ajungi la un moment de echilibru cu universul ce te inconjoară. Ca mai apoi să capeţi aripi ,să menţii preţ de câteva secunde calmul ce te-a cuprins şi în cele din urmă reiei de la capăt activitatea care îţi dă bătăi de cap. Nu de puţine ori în faţa unei astfel de situaţii prima mea reacţie a fost să imi zic că nu sunt în stare, că nu pot face aşa ceva şi că nu pot duce sarcina la bun sfârşit.

      După care în momentele imediat urmatoare mă bufnea râsul şi îmi spuneam că mentalitatea asta am avut-o în trecut. Aşa gândea o persoană care în prezent nu mai există.  Pentru mine trecutul s-a pierdut undeva în zarea îndepartată aşa cum o face soarele în zilele mohorâte, când cerul e guvernat de prezenţa norilor.




           

       
Toate stările noastre stau sub semnul relativităţii aşa cum toată materia ce ne inconjoară, tot universul din jurul nostru  sunt doar nişte parametrii relativi. Ei pot suferi în orice secundă modificări. Modificări care depind în cea mai mare măsură de fiecare dintre noi. Doar noi suntem în măsura să putem schimba ceva. Restul nu mai contează. Nu mai contează de exemplu neajunsurile avute zilnic, insatisfacţia că ceva nu a mers bine, că nu ai tot ce vrei tu sa ai. Majoritatea dintre noi avem tendinta de a ne lăsa influenţaţi  la rândul nostru de alţi factori. Să vă dau câteva exemple: stresul zilnic, serviciul/facultatea/şcoala, comoditatea, obişnuinţa, un ritm alert de viaţă în care somnul şi alimentaţia nu mai reprezintă o prioritate.

           Cât de curând am realizat cât e de greu să continui ceea ce am început acum ceva timp şi cât e de uşor să mă abat din drumul meu spre o viaţă mai bună. Cu trecerea anilor am invaţat că lucrurile cele mai bune sunt şi cele mai dificile de realizat. Nu de puţine ori vroiam să renunţ la tot ce am clădit până atunci şi să aleg alternativa cu rezultate cele mai rapide. Dar în majoritatea cazurilor am constatat că nu erau tocmai cele mai eficiente si de durată soluţii. Fericirea produsă dura puţin, nu atingea un standard satisfăcător pentru mine. Chiar şi aşa preferam să continui să depun minumul de efort, fără să îmi pun atuurile în valoare. Cuvintele  ce îmi răsăreau în minte atunci erau: "Nu mai pot. Nu mai am rabdare. E prea greu pentru mine. Nu sunt capabilă să termin ce-am inceput.”   Am continuat să merg în aceeaşi manieră o bună perioadă de timp. Mai exact câţiva ani.


  
              Ce m-a determinat să mă gândesc la o schimbare majoră? Sunt mulţi factori pe care i-am luat în considerare. Nu mă mulţumea deloc starea în care eram. Mă trezeam dimineaţa şi îmi doream să nu mă mai ridic din pat. Preferam să zac, să mă las pradă gândurilor  decât să ies din zona mea de confort şi să trec la acţiune. Nu mă mai  mulţumea nimic, nu mă puteam bucura de succesele pe care le aveam. Nu puteam vedea cât e de frumos tot universul care mă inconjura.

               Şi totuşi cum am reuşit să schimb situaţia în favoarea mea? Am avut multă ambitie şi dorinţa de a-mi schimba viaţa, ea a fost mult mai mare decât ispita de a rămâne în acea stare. A fost un proces de transformare de  lungă durată, în care uneori am stagnat, am căzut iar,  dar de fiecare dată m-am ridicat şi am depus eforturi să continui ce am început. Pot spune că nici acum procesul nu e încheiat. Va dura toată viaţa. E necesar să fiu precaută la fiecare obstacol ce mi se va ivi în cale pentru că ştiu că riscul de a cădea din nou e mare. Acum ştiu că risc demolez tot ce-am construit în toţi acesti ani dacă nu mă motivez constant. Motivaţia e unul dintre factorii determinanţi într-o astfel de situaţie. Fără ea nu am reuşi să ne atingem obiectivele.

                         


                 E vital sa fim vigilenţi şi sî identificăm cauzele ce ne pune în pericol starea de bine şi poate că în aceste momente ar fi bine să analizăm situaţia nu din prisma consecinţelor ci a CAUZELOR care au condus la decaderea noastra. Întrebă-te de ce nu ai răbdare, de ce nu mai ai încredere în tine aşa cum aveai odată, de ce te complaci şi te mulţumeşti cu puţin, de ce amâni momentul în care vei schimba ceva… Toate alcătuiesc un tablou al eşecurilor tale.

                Şi poate o să spui: ” Bine, bine, dar persoanele care reuşesc să işi atingă obiectivele sunt puternice” . Şi eu făceam aceeiaşi greşeală în trecut şi îmi  spuneam că eu nu pot să merg mai departe, că nu sunt puternică… Evident că m-am subestimat, dar atunci îmi era frică să ies din zona mea de confort. Îmi era frică sa îmi înfrunt temerile, să pătrund pe un tărâm total necunoscut mie şi să caut o explicaţie pentru starea de discomfort pe care o aveam.




                  Acum nu sunt de acord cu ideea de "a fi/de a nu fi puternic” pentru că avem tendinţa în caz de reuşită să devenim prea mândrii şi să ne spunem: " Da, am reuşit pentru că am fost puternică” sau în eventualitatea unui eşec să ne lamentăm şi de aici să tragem concluzia nu suntem suficient de buni, de puternici. Momentan, prefer  să nu mă incadrez în nici una dintre ele. De ce? Deoarece uneori îmi merge bine, reusesc să trec mai uşor peste provocările ce mi se ivesc în cale, reuşesc să gandesc pozitiv mai mult decat niciodată, dar va veni şi vremea când voi cadea şi nu voi reacţiona  atât de bine pe cât mi-aş fi dorit.

          Mă străduiesc să nu cad şi eu în capcana de a mă eticheta ca fiind sau nu puternica. Pentru că odată făcut acest pas şansele de a ieşi din situaţia de impas vor scădea substanţial cu multitudinea de gânduri negative ce-mi vor răsări în minte. La fel ca şi în natură viaţa noastră  suferă transformări ciclice de la reuşite la eşecuri, de la bucurii şi victorii la necazuri şi ghinioane. Depinde doar de noi dacă reuşim să inversăm procesul.




           Psihoterapeutul meu îmi spunea că o persoană poate fi considerată puternică atunci când işi propune un ţel, face tot posibilul să îl atingă şi nu se lasă influenţată de obstacolele ivite în cale.

     Eu consider că fiecare dintre noi deţine cheia succesului de "a fi puternic”. Şi din moment ce omenirea de-a lungul timpului a evoluat de la o epocă la alta, nu are rost să tragem concluzia că suntem sau nu suntem puternici. În fond noi suntem suma experienţelor noastre.  În funcţie de episoadele din viaţa noastră reacţionăm diferit la fiecare dintre ele. Tolerăm mai mult sau mai puţin ce se intamplă în viaţa noastră. Poate că ăsta e elementul care face diferenţa: capacitatea de a invaţa să tolerezi şi să te adaptezi în fiecare circumstanţă. Pentru că astfel reuşim chiar să gasim mult mai multe soluţii decât dacă am fi nervosi,  supăraţi, deprimaţi. Soluţiile din prisma unei persoane care gândeşte astfel sunt mult mai puţine şi neeficiente.

        Dupa ce devii mai tolerant cu tine însăţi şi cu cei din jur, şansele de a obţine ceea ce iţi doreşti cresc enorm de mult. Omenirea de-a lungul existenţei sale, trecând prin situaţii de cumpătă (criză economică,  războaie, cataclisme naturale, epidemii)  a reusit  mai uşor să găsească soluţii, să inventeze tot felul de lucruri, medicamente ,  tratamente care să ne facă viaţa mai uşoară, etc. Aşa Albert Einstein, John D. Rockefeller, Ben Carson, Bill Gates, Steve Jobs, Lucian Blaga, George Bacovia au devenit celebrii după ce au găsit o soluţie salvatoare la problemele lor. Şi tu poţi realiza ceva mareţ pentru tine sau chiar pentru întreaga omenire. Ei au reuşit să işi transforme dezavantajele în avantaje. Şi-au dat seama că ţelul lor era mult mai important decât obstacolele cu care s-au confruntat.

         
Nu e necesar sa fii geniu, să ai experienţă, să fii impins de la spate sau să ai un punct de sprijn ca să poti să iţi continui visul. Poţi reusi de unul singur. Trebuie doar să crezi în forţele tale şi să nu te opreşti sub nici o formă din muncă pentru a obţine ce ţi-ai propus. Indiferent de obstacole, de scuzele ce-ţi vor răsări în minte pentru a te opri.

         
Deci, te-ai apucat deja de treabă?:)


Vizualizări: 754 | Adăugat de: Someone111 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]